Корупція в медицині: як з нею борються в США

Корупція не є знахідкою “обдарованих совків”. Вона існує скрізь та завжди, навіть в законослухняній Америці. Розкажу, які форми вона тут приймає та як з нею борються.

Якщо в Україні при словах “медична корупція” уява малює хірурга приймального відділення, “який без грошей не підійде до хворого“, в Штатах вона має дещо інший вигляд та масштаби. Звичайно, великий вплив на її формування має гідна зарплата американських лікарів.

Найчастіше корупція в американській медицині пов’язана з махінаціями з державним страхуванням Medicare — найбільшим платником за медичні послуги. Найкращий опис порушень та регулювань в цій сфері можна знайти на цьому державному сайті.

Наступні дії є найрозповсюдженішими прикладами корупції в американській медицині, які можуть тягнути за собою великі штрафи та іноді навіть кримінальну відповідальність:
– завишення рахунків за медичні послуги;
– проведення процедур за відсутності клінічних показань;
– відкати (так звані kickbacks);
– зловживання у стосунках з індустрією.

Завишення рахунків за діагностично-лікувальні послуги:
Після огляду пацієнта, проведення процедури або операції американський лікар надсилає до страхової компанії рахунок для оплати. Звичайно, що у декого з’являється бажання зависити рівень надання послуг та отримати додаткову готівку. Інструментами стримування в цьому випадку є аудит та прозорість.

Аудит проводиться випадково або може бути викликаний підозрою страхової компанії. Скажімо, якщо ви регулярно виставляєте страховим компаніям високі рахунки за сервіс, це може привернути увагу аудиторів. Порушнику загрожують найсуворіші штрафи: повернення надмірної суми та оплата штрафу у розмірі 11 тис. дол. за кожен випадок перевищеного рахунку. Повторюся: одинадцять тисяч доларів за кожен випадок. Це означає, що за десять пацієнтів сума штрафу становитиме 110 тисяч доларів. Кожного дня в клініці лікар дивиться 20-30 пацієнтів — рахуйте. Також в подібних випадках лікар ризикує провести декілька років у тюрмі. Американська держава не жартує, коли знаходить махінації зі своїми грошима.

Прозорість забезпечується наданням інформації про заробітки лікарів в загальному доступі в інтернеті. На веб сайті Medicare можна побачити, скільки заробив кожен лікар за останній рік (включається лише Medicare; приватні страхові компанії не враховуються). Ця інформація є відкритою та представлена у вигляді Excel файлів за цим посиланням. Знайти лікаря можна за його іменем або національним ідентифікаційним номером, National Provider Identifier (NPI). Моїх “мільйонів” ви там ще не знайдете, бо я тільки почав власну практику — можете спробувати через рік-два.

Непотрібні дослідження, процедури та операції:
Декілька років тому у Балтиморі стався великий скандал. Відомий кардіолог потрапив на шпальти найвідоміших американських видань, коли виявилося, що його яскрава та прибуткова приктика базувалася на великій кількості процедур, проведених не за показами. Всього слідчі довели 585 випадків стентування у пацієнтів без критичного звуження коронарних артерій. Виявлення першого факту потягнуло за собою ланцюгову реакцію: велика кількість пацієнтів звернулися до суду, що призвело до величезних штрафів, втрати ним роботи та ліцензії на медичну практику. Це випадок навіть змусив переглянути рекомендації до стентування на рівні американської серцевої асоціації.

Стримуючим фактором призначення непотрібних процедур є необхідність заздалегідь авторизувати їх в страховій компанії. Звісно, страховики не бажають сплачувати гроші за будь-що, тому з радістю відмовляють у проведення операцій з сумнівною ефективністю.  Іншим фактором, що змушує лікарів замислитися перед подібними призначеннями — це ризик у майбутньому потрапити до суду. Роль судової системи в медицині має і позитивні, і негативні боки, і тому вимагатиме окремої розповіді.

Протиправні розрахунки між лікарями — відкати:
Під відкатом розуміється хабар за право надавати свої послуги чи товари. Скажімо, для того, аби отримати більше консультацій від сімейних лікарів, спинальний хірург починає платити їм певну суму за кожного нового направленого пацієнта. Це явище в Штатах називається kickback. Як американці борються з ним? Закон, відомий як anti-kickback law загрожує суворим покаранням: якщо лікар отримує матеріальну компенсацію за направлення пацієнтів до іншого спеціаліста, обом загрожують до 25 тисяч доларів штрафу та до п’яти років тюрми.

Стосунки з індустрією:
Навіть при досить солідних зарплатах, багато лікарів також заробляють на відносинах з індустрією, виробниками ліків, медичного обладнання та імплантатів. Нічого незаконного у цьому немає: ви можете або інвестувати в компанію, або працювати з ними в якості консультанта при розробці або випробуваннях нових технологій. За ці послуги компанія абсолютно легально виплачує гонорар (consultant fee).

Головна небезпека цих стосунків полягає у їхньому впливі на прийняття клінічних рішень. Скажімо, при лікуванні певного захворювання з декількох доступних способів лікар обирає той, за який він отримає більше грошей. Іншим прикладом можуть бути наукові результати. Багато досліджень є дуже коштовними і тому спонсоруються індустрією, що в свою чергу може впливати та інтерпретацію та публікацію результатів.

Для зниження впливу індустрії на медицину головним інструментом є та сама прозорість, яка включає в себе звітування як з боку лікарів, так і представників індустрії. Кожна публікація та доповідь на конференціях має супроводжуватися розкриттям джерел фінансування та фінансових зв’язків з індустрією.

Далі — більше. Починаючи з 30 вересня 2014 року ця інформація є доступною загальній громадськості завдяки закону, що називається Sunshine Act. Згідно з ним, представники індустрії мають повідомляти про будь-які фінансові стосунки з лікарями: чи то оплата поїздки на конференцію, чи то вечеря в ресторані— вся ця інформація є вільно доступною в інтернеті за цим посиланням.

Про випадки корупції в американській медицині насправді чуєш дуже рідко, що в першу чергу пов’язано з гарною лікарською зарплатою і відсутністю бажання нею ризикувати. Жоден батіг не працюватиме, якщо не буде пряника. Стосовно цього пропоную прочитати мої думки щодо важливості лікарських зарплат в Україні.

Якщо вам подобаються мої матеріали, будь ласка, підписуйтеся на розсилку, заповнивши форму у правому верхньому кутку.

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.