Вебінар із самовдосконалення

Ми живемо в чудовий час, що надає нам величезних можливостей для досягнення цілей, особистих та кар’єрних. Але зрозуміло, що самих можливостей не достатньо: також потрібно докладати неабияких зусиль. У наведеному відео я розповідаю про власний досвід із самовдосконалення. Під відео ви знайдете основні тези, викладені у ньому та посилання на ресурси, про які я розповідав.

Книги із самовдосконалення існують якнайменше останні сто років – згадайте Дейла Карнеґі. Тим не менше,  нещодавні знахідки психології особистого розвитку, поведінкової економіки (behavioral economics) та нейронаук (neuroscience) виводять розуміння секретів функціонування нашого мозку на новий рівень. Ці знання дозволяють нам проактивно підвищувати навички з особистої ефективності та легше досягати цілей.

І тут ми стикаємося з черговою проблемою: інформаційним перевантаженням. Із безліччю книжок та курсів з особистої ефективності складно розібратися навіть з чого почати. З огляду на це я хочу поділитися власним досвідом та порадити декілька ресурсів, що допомагають мені працювати над собою.

У вересні мені випала нагода упорядкувати свої думки та представити їх під час вебінару, організованого проектом Medinsider, платформою для особистого розвитку лікарів. Ще раз хочу подякувати за цю можливість Андрію Лазецькому та Павлу Мальованому.

Ви можете знайти повну версію моєї презентації за наведеним посиланням на ютуб. В кінці презентації я мав можливість відповісти на запитання аудиторії та поділитися своїм поглядом на українську та американську медицину.

Для тих, хто не хоче витрачати 50 хвилин часу, також надаю основні тези у цьому дописі. Якщо ви маєте власні ресурси, якими хочете поділитися зі мною та іншими, будь ласка, поширюйте їх в коментарях.

Основні тези презентації: 

З яких книг почати: 

1. Stephen Covey, Seven haibits of highly effective people. — В українському перекладі: Сім звичок високоефективних людей. — Книга дає поради, що дозволяють одразу підвисити власну ефективність, навчитися досягати результатів, знайти гармонію із самим собою та іншими.

2. David Allen, Getting things done. — В російському перекладі: Как привести дела в порядок. — Одна з найбільш елегантних систем з управління часом. Покриває багато тем, від упорядкування ідей до управління електронною поштою.

3. Henry Cloud, John Townsend, Boundaries. — Межа. (немає в українському або російському перекладі) — Книга розповідає, чому немає нічого аморального у тому, аби казати “Ні” та як вибудовувати та захищати особистий простір.

 

Де шукати інформацію:

1. Аудіокнижки.

Audible.com — підрозділ інтернет-магазину Амазон. Має власний додаток для смартфонів.

Допоможіть фінансово Нашому Формату робити українську аудіокнигу

2. Подкасти.

додатки для Android

додатки для iPhone

3. Інтернет-курси:

prometheus.org.ua — українська платформа для інтернет-освіти

edX.org — курси від провідних світових університетів, включно з Гарвардом, Масачусецьким Інститутом Технологій, Берклі та іншими.

Udemy.com — інша платформа для освіти в інтернеті

 

Катеґорії знань, що потребують окремої уваги для самовдосконалення:

1. ФОРМУВАННЯ ФІЛОСОФСЬКОГО ПОГЛЯДУ НА ЖИТТЯ:

Стівен Кові, Сім звичок надзвичайно ефективних людей

Thou shall prosper. Ten Commandments for making money (перекладу українською або російською не знайшов) — Книга написана раввіном Даніелем Лапіним. Він ділиться філософськими поглядами євреїв, що дозволяють їм бути успішними. Подивіться інтерв’ю раввіна Лапіна за цим посиланням. Надзвичайно цікава людина.

 

2. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ПСИХОЛОГІЇ УСПІХУ:

– Інтернет-курс “Наука повсякденного мислення” на платформі Prometheus. Посилання на курс українськую. Посилання на оригінальний курс від edX: The Science of Everyday Thinking.

Daniel Kohnaman, Thinking, Fast and Slow — В українському перекладі: Мислення, швидке та повільне.

 

3. ОКРЕМІ НАВИЧКИ, ЩО ПОТРЕБУЮТЬ ВДОСКОНАЛЕННЯ:

Боріться з прокрастинацією:

Jim Loehr and Tony Schwartz, The power of full engagement.  – В російському перекладі: Жизнь на полной мощности. — Управління енергією, а не часом, є ключем до найвищої ефективності, здоров’я та щастя:

* Charles Duhigg, The Power of Habit — В українському перекладі: Сила звички — Науковий підхід до активного змінення своїх звичок.

* Hal Elrod, The Miracle Morning — В українському перекладі: Чудовий ранок – Створіть ранкову рутину

* Staffan Noteberg, The Pomodor Technique — Працюйте інтервалами по 20 хвилин.

NewImage 

 

Працюйте над покращенням пам’яті:

* Joshua Foer, Moonwalking with Einstein — В російському перекладі: Ейнштейн гуляет по Луне.

* Презентація Джошуа Фойєра на конференції TED.

 

Слідкуйте за здоров’ям:

* Здорове харчування

* Фізичні вправи

* Покращуйте свій сон:

Arianna Huffington, The Sleep Revolution — В російському перекладі: Революция сна.

* Навчиться медитації (Mindfulness):

– Додаток для смартфонів Calm

NewImage

Насамкінець, після прочитання книги або проходження курсу, у пам’яті залишається лише малий відсоток інформації. З цієї причини я продовжую читати літературу з тих самих тем. Нижче у цій статті я додаватиму ресурси, які не включив у презентацію, але вважаю корисними. Як завжди, я надаватиму оригінальну назву англійською мовою та, коли можливо, назву українською та посилання на сайт видавництва.

Daniel Levitin, The Organized Mind – Як зберегти ясний розум в епоху інформаційного перевантаження.

Caroline Webb, How to Have a Good Day – Всі здобутки сучасної психології успіху в одній книзі. Використовуйте її як практичний посібник на кожен день.

Якщо вам подобаються мої дописи, будь ласка, підпишіться на розсилку блогу у правому верхньому кутку.
Також буду вдячний за ваші коментарі та розповсюдження посилання на Фейсбуці.

До зв’язку!

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.