Про корупцію в українській медицині очима американського лікаря

Днями мені випала можливість дати коментар газеті “Експрес” стосовно корупції в українській медицині та американських підходів до боротьби з нею. Фінальна стаття в газеті включила в себе вирвані з контексту фрази з моїх попередніх дописів та не відображає мого погляду на проблему. Тож тут я опублікую свою справжню відповідь на поставлене редакцією питання. 

Газета Експрес: “Що, на вашу думку, є головним важелем, який допомагає боротися з корупцією в медицині у США (детальніше про ситуацію ви вже розповіли у своїй попередній статті)? З чого,на вашу думку, слід розпочинати таку боротьбу в Україні?”.

Сергій Нестеренко: 

“Американський досвід не можна легко перенести на українську ситуацію. В першу чергу через те, що американські лікарі не мають фінансової безвиході, яка підштовхувала б їх до отримання нелегальної оплати від пацієнтів.

Українська медична діаспора в США уважно стежить за станом української медицини. Особливо ті з нас, хто мав свого часу досвід роботи в Україні.

Останнім часом ми стали свідками двох випадків незаконних фінансових відносин в українській медицині. В першому було затримано функціонера Міністерства охорони здоров’я, у другому — практикуючого хірурга у Львові. Громадськість швидко об’єднала ці випадки в одну категорію “медичної корупції” та почало дискусію про те, як з цим явищем боротися. Перед тим, як давати якісь рецепти, я би радив розрізнити ці два приклади.

Ви спитаєте, яким чином їх можна відокремити юридично, і я відповім, що не знаю простого способу. Розумію, що вони є різними, але не можу сформулювати легальною мовою. Будь ласка, спитайте в юристів. Але шкірою я відчуваю, що не можна об’єднувати два випадки, коли з одного боку є бюрократ, який в житті не допоміг жодному пацієнту, а лише наживається на медицині, а з іншого — висококласний фахівець, що отримав винагороду за професійно виконану роботу.

Однією відмінністю є те, що функціонер продовжуватиме красти за будь-якої зарплати, а практикуючий хірург за умови гідної оплати праці просто робитиме свою справу, не вимагаючи не від кого додаткових грошей.

Тож, і підходи до боротьби з цими РІЗНИМИ явищами мають бути різними. У першому випадку хабарник мусить сидіти у тюрмі та навіть не мати можливості внести заставу за арешт, у другому — людині просто потрібно дати можливість легально заробляти на життя своєю працею.

Про те, чому нашій медицині потрібні високі легальні зарплати, я писав на своєму блозі. Якщо є бажання обговорювати, як підвищити зарплати українським лікарям, буду радий подискутувати.”
 
 
Інші дописи за темою:

 

Якщо вам подобаються мої матеріали, будь ласка, підписуйтеся на розсилку, заповнивши форму у правому верхньому кутку.

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.