Медичний туризм у Сполучених Штатах

Протягом останніх декількох років у Сполучених Штатах спостерігається тенденція до аутсорсингу. Всі знають про заводи Apple в Китаї, одежу з В’єтнаму, машини з Мексики. Але тепер це торкнулося також і медицини: розпочався розвиток медичного туризму.

historic Nizamia hospital in India

Розвиток медичного туризму у США йде у двох напрямках:
– з одного боку, американські лікарні відкривають за кордоном свої філії,
– з другого — громадяни подорожують до інших країн для проведення планових операцій, таких, як ендопротезування суглобів, баріатричні операції та навіть втручання на серці.

Іноземні філії
В структурі медичної бізнесу, в першу чергу великих медичних центрів, суттєву частку складають заможні іноземці. Арабські шейхи та китайські бізнесмени приїзжають на медичні огляди самі та привозять свої сім’ї. Деякі країни з району Перської затоки, такі як Катар та Кувейт, мають національні програми лікування важких пацієнтів за кордоном.

Чому американські лікарні так люблять цих пацієнтів? Все просто: вони сплачують готівкою за сто відсотків наданих послуг (на відміну від страхових компаній, які оплачують лише частку виставлених рахунків).

При всіх своїх недоліках, що пов’язані із надвисокими цінами, американська медицина все одно залишається світовим лідером за рівнем підготовки та якістю надання послуг. Будь ласка, не треба зі мною сперечатися про це. Можете спитати у короля Саудівської Аравії Абдули: де він лікується сам та куди відправляє родину?

Через високий попит великі американські медичні центри розпочали будувати свої філії за кордоном: Мейо Клінік має лікарню Medica Sur в Мехіко Сіті, Клівленд Клінік — Медичне Місто шейха Халіфа в Абу Дабі, Джонс Хопкінс — Johns Hopkins Singapore та медичну мережу Johns Hopkins Aramco Healthcare в Дахрані. Разом з тим, ці відомі лікарні також виступають консультантами інших медичних центрів та дозволяють їм використовувати своє ім’я, як знак якості. Прикладом є Anadolu Medical Center — філія Johns Hopkins в Стамбулі.

Мета створення всіх цих центрів єдина — збільшити кількість пацієнтів.

Подорожі за кордон на операцію
Що стосується американських пацієнтів, які шукають медичної допомоги за кордоном, то, звісно, причина банальна — ціна за послуги. Медичні центри поза США виграють у цій конкурентній боротьбі. Наприклад, якщо у Штатах ендопротезування коліна коштує близько 30 тисяч доларів, у Сінгапурі таку саме операцію вам зроблять за 10 тисяч.

Більше того, у зв’язку із зростаючим попитом американські страхові компанії починають платити за такі подорожі. Для них це також є прибутковим бізнесом, бо саме вони відчувають основне фінансовий тягар від наддорогої американської медицини.

Звичайно, у процентрому співвідношені об’єм надання послуг за межами Штатів є несумірним з тим, що здійснюється всередені країни. І тим не менше, він достатній, аби саме під нього в Індії, Сінгапурі та Турції створювали окремі медичні центри.

Для того, аби страхова компанія рекомендувала центр своїм пацієнтам, він мусить відповідати дуже серйозним крітеріям. У Штатах існує окрема акредитаційна комісія, що стежить за якістю надання медичних послуг, Joint Commission. Окремий підрозділ цієї структури, Joint Commission International, займається акредитацією закордонних лікарень. Тож, рівень послуг не відрізняється, а іноді навіть перевищує американський. Більшість лікарів пройшли навчання у США. І все це — за менші гроші.

Клопіт знаходження закордонних лікарень, оформлення документів та організації поїздки беруть на себе фірми з медичного туризму. Приклад однієх з них можете побачити за цим посиланням.

Зиск для України
Отже, чи є якийсь зиск від цієї інформації Украіні? Навряд чи вона стане великим гравцем у медичному туризмі найближчім часом, але думати про цей варіант не завадить. Багато речей залежить від планування та активних дій: у Турції вийшло — чому це не може спрацювати в Україні?

За умови розумної організації країна матиме безперечні переваги:
– альтернативне джерело наповнення медичного бюджету,
– поштовх до розвитку національної медицини та сучасної медичної освіти.

Певна річ, Україні належить пройти великий шлях до моменту, коли втілення цих планів стане можливим. Між тим, є великий сенс замислюватися над необхідними кроками вже зараз.

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.