Який зиск Україні від закордонних лікарів?

Якщо Україна хоче мати медицину світового рівня, їй не обійтися без міжнародних контактів. Важливо розуміти, що у цьому ми маємо велику перевагу — впливову закордонну діаспору, значну частку якої складають лікарі.

Чим іноземні лікарі можуть бути корисними Україні? Якого роду проекти з Україною їх цікавлять та якою є їхня мотивація? Чим Україна може посприяти у цих прагненнях?

Maslow's Hierarchy of Needs Pyramid

Для початку пропоную визначити, ким є іноземні лікарі. Існують якнайменше три категорії:
– лікарі з українською освітою, які переїхали за кордон;
– лікарі українського походження, що були народжені в інших країнах та отримали там освіту;
– лікарі без українського коріння, але які прагнуть встановити зв’язки з Україною.

Далі необхідно зрозуміти, чого прагнуть ці іноземні спеціалісти та разом з тим визначити, чого потребує Україна.

Рівень їхньої залученості в українські проекти простягається в цілому діапазоні:
– дехто готовий давати гроші на медичні проекти, а хтось — організовувати та брати в них участь;
– проекти також можуть сягати від участі в освітніх програмах (онлайнові лекції, участь в українських конференціях), перекладу та видання книжок до поїздок в Україну з освітніми та лікувальними місіями;
– для декого проекти з Україною можуть сягати організації бізнесу, включаючи постачання медичного обладнання, організацію приватних клінік і навіть переїзд в Україну для власної клінічної практики.

Мотивація цих людей є темою окремої розмови. Якщо говорити коротко, то, на моє переконання, подібні прагнення є вираженням найвищого рівня піраміди Маслоу. Не ідеалізуючи американську медичну систему, візьмуся стверджувати: вона дає лікарям дуже багато, і це дозволяє їм піднятися на рівень, коли ти прагнеш добра людям навколо тебе.

Чи потрібні країні ці проекти? Напевно — так. Отже, слід визначати, чим Україна може допомогти. Неможливо надати одну рекомендацію щодо всіх проектів. Але першим і дуже слушним кроком було б створення в Міністерстві охорони здоров’я відділу (або призначення відповідальної людини), який опікувався би контактами з іноземними лікарями та сприяв організації спільних проектів.

Найперше треба зрозуміти, що наші закордонні фахівці є найбільш надійною ланкою на шляху України до медицини світового рівня.
Але мало в цьому світі мати переваги. Ними ще треба вміти користуватися.

Якщо вам подобаються мої матеріали, будь ласка, підписуйтеся на розсилку, заповнивши форму у правому верхньому кутку.

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.