Зарплата американських лікарів — як вона розраховується?

Лікарські зарплати є болючою темою, про яку українським лікарям доводиться думати щодня. На відміну від українських колег, у медицині США не існує поняття “ставки”. У цьому дописі я не наводитиму цифр, але хочу розповісти, яким чином розраховується зарплата американських лікарів. Її розмір у різних спеціальностях можна легко знайти в інтернеті, наприклад, тут.

 

Раніше я розповідав про відмінності між академічною та приватною медициною: в навчальних центрах лікарі отримують меншу зарплату, порівнюючи із своїми колегами з приватної практики. Це при тому, що страховим компаніям виставляються однакові рахунки. Причиною відмінності є те, що в академічних центрах велика частка відраховується на фінансування наукової діяльності та розвиток інфраструктури.

В приватній практиці лікар отримує все, що нараховується. Звичайно, з цих грошей ще треба сплатити за аренду приміщень, зарплату працівникам та будь-які інші операційні витрати. Але у підсумку все одно виходить більше, ніж в академічному секторі.

Не зважаючи на різну зарплату, в обох випадках розрахунок робиться за однаковим принципом: з використанням так званих кодів CPT (Current procedural therminology, вимовляється “сі-пі-ті”) та однакової формули перерахунку в грошовий еквівалент.

Про коди CPT

Кожен етап медичної допомоги має свій CPT код. Якщо процедура має декілька складових, як, скажімо, в хірургії хребта, одна операція може мати декілька кодів. Амбулаторний прийом пацієнтів матиме код в залежності від його складності: перший прийом потребує більше часу та роботи; відповідно, він матиме вищий код та краще оплачуватиметься.

Система кодів СРТ дозволяє акуратно відстежити виконану роботу. Одним з недоліків є те, що вона є дуже заплутаною. Через неправильні коди існує ризик або нарахувати забагато, або втратити гроші. З цієї причини в США існує ціла індустрія всередині медицини, основою якої є окрема спеціальність — кодери. Єдиною роботою цих людей є правильний відбір кодів СРТ та забезпечення відповідності медичної документації. Ця робота є критично важливою: якщо заявлені коди не підкріплені документально, лікар ризикує отримати великі штрафи.

Більше про СРТ можна почитати тут.

Формула

Добре, але яким чином СРТ код перераховується у справжні гроші? Кожному коду СРТ відповідає рівень складності, що визначає фінансовий еквівалент. Але замість прямого перерахунку, СРТ —> $$, складність розраховується не у доларах, а у так званих RVU (relative value unit).

RVU (Relative value unit) — це умовна одиниця, яка відповідає складності процедури або медичної послуги. Кожному коду CPT відповідає певна кількість RVU. Ця одиниця використовується, аби уникнути щорічного грошового перерахунку — достатньо лише змінити суму, що відповідає одному RVU, замість перегляду кожної процедури окремо. У підсумку, для розрахунку оплати праці лікаря використовується наступна формула:

$$ = кількість RVU  X   $ за один RVU  X  Географічний індекс

Географічний індекс, що має офіційну назву GPCI (Geographic pricing cost index), враховує місцеві економічні особливості: скільки коштує вести бізнес, якою є страховка за лікарську помилку (malpractice insurance), тощо. Тож, у різних реґіонах США зарплата лікаря коливатиметься.

Всі ці правила встановлюються центром державного страхування CMS, Center for Medicare Services. Великий вплив на формування формули та визначення кількості RVU для кожного коду мають професійні організації медиків (наприклад, American Medical Association) та страхові компанії. Враховуючи, які гроші обертаються всередині американської системи охорони здоров’я, ці питання завжди привертають до себе велику увагу та є полем запеклих баталій.

Варто зазначити, що оплата праці лікаря є лише частиною витрат на медицину. Пацієнт звичайно отримує кілька окремих рахунків: наприклад, робота хірурга (так званий “professional fee”), робота анестезіолога, перебування в операційній та, окремо, в лікарні, додаткові обстеження, тощо. Кожен з цих компонентів розраховується за окремими правилами, які є темою іншого допису.

Якщо вам подобаються мої матеріали, будь ласка, підписуйтеся на розсилку, заповнивши форму у правому верхньому кутку.

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.