Хто керує американською медициною

В Україні у керма охорони здоров’я завжди традиційно стояли лікарі. Але чи є лікарська освіта справді необхідною або навіть адекватною для цієї задачі? Яким чином це здійснюється у Сполучених Штатах?

 

Одразу після призначення міністром охорони здоров’я грузинського експерта Сандро Квиташвілі розпочалася кампанія з його дискредитації. В першу чергу з’явилася “сенсаційна інформація” про те, що міністр не має медичної освіти.

У цьому дописі я хочу поділитися своїм ставленням до лікарів-управлінців та розповісти, хто керує американською медичною сферою.

Отже, для прийняття адекватних рішень в медицині (як і в будь-якій іншій галузі) потрібні дві речі:
– вирішення короткострокових тактичних питань — менеджмент та економічна складова;
– стратегічне планування — розуміння суспільного здоров’я.

На відміну від України відсоток лікарів (MD) в управлінні системою охорони здоров’я у Штатах є нижчим. Значно більшу роль відіграють професіонали з питань суспільного здоров’я (MPH — master of public health) та медичного бізнесу (MBA — master of business administration). У чому полягає відмінність між цими двома навчальними ступенями?

MPH — master of public health
Спеціалісти з цією освітою в першу чергу зосереджуються на питаннях суспільного здоров’я на національному на глобальному рівні. Вони намагаються знайти відповідь на питання: які існують загрози суспільному здоров’ю, як знизити рівень захворюваності, як подовжити тривалість життя, як покращити охорону здоров’я у країнах третього світу, що потребує першочергових інвестицій та ресурсів? МРН в основному працюють у державних відділах охорони здоров’я.

MBA – master of business administration
MBA безперечно є відомим дипломом у світі бізнесу. Цікаво те, що MBA може мати різну направленість у різних галузях: від торгівлі до медицини. Тут можна провести пряму паралель з економічними факультетами українських ВУЗів. Люди з медичним МВА беруть активну участь в управлінні медичними закладами, проте їхня увага в першу чергу направлена на економічну діяльність: як зробити медичний заклад прибутковим, де знайти кошти на придбання обладнання, скільки операцій повинен виконувати хірург, аби мати прибуткову практику.

Отже, разом MBA та MPH відповідають на два великих питання охорони здоров’я: де знайти кошти та на що їх витратити.

Існує багато спеціалістів з подвійною освітою:  MD-MPH та MD-MBA, проте більшість має лише одне звання. Вступити в школу MPH та MBA можна або одразу після коледжу, або в будь-який інший час.

До речі, отримання додаткової освіти в Штатах є значно більш розповсюдженим явищем у порівнянні з Україною. Лікар може вирішити отримати додатковий диплом через бажання акцентувати свою діяльність на певних аспектах кар’єри. Наприклад, один з моїх наставників в університеті Хопкінса дуже цікавиться інноваціями та комерціалізацією розробок нового медичного обладнання. Аби краще розуміти бізнес-середовище він отримав MBA, який, до речі, йому оплатив університет.

Звичайно ж студенти вступають на ці факультети одразу після коледжу та відвідують очні курси. В наш час розвинутих інформаційних технологій величезна кількість людей проходять курси онлайн. Навчальний план забирає від двох до чотирьох років.

Чи ми в Україні маємо подібну освіту, яка, напевно, є архіважливою в цей період перетворень? Наскільки наші спеціалісти знайомі з різними системами охорони здоров’я у світі?

У Києво-Могилянській академії є школа управління в охороні здоров’я. Знаючи чудову репутацію Могилянки, я впевнений, що вони готують гарних спеціалістів. Якщо хтось має якийсь досвід з цією школою, я буду дуже вдячний за розповідь: наскільки ці спеціалісти є подібними до американських?

Якщо вам подобаються матеріали цього блогу, прошу підписатися на мою розсилку (у верхньому правому кутку на цій сторінці).

 

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.