Захист приватної інформації пацієнта – HIPAA

Захист приватної інформації пацієнта є однією з найбільших відмінностей американської медицини від української. Закон 1996 року, добре відомий як HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act), дуже детально описує це питання.

Arzt

Аби відчути серйозність цього питання, наведу два приклади.

  1. Медична сестра після тяжкої зміни у фейсбуку пожалілася на пацієнтку, яка ставилася до неї зневажливо та ображала протягом всього дня, при цьому назвавши її їм’я та діагноз. Наступного дня сестру звільнили з роботи.
  2. Резидент-хірург четверного року опублікував в інтернеті фотографію незвичного татуювання на приватній частині тіла пацієнта, що знаходився під наркозом. Цього резидента вигнали з резидентури, після чого його хірургічну кар’єру можна вважати закінченою.

HIPAA (вимовляється як ХІПА) чітко регулює, що є приватною інформацією, наскільки члени лікувальної команди можуть її використовувати і які наслідки тягне за собою недотримання цих правил. Покаранням за порушення є штрафи та адміністративні стягнення. Як я вже згадував, за серйозні порушення можна позбутися робочого місця. Розмір штрафу сягає від 100 доларів до 50 тисяч за кожен випадок.

З часу введення в використання електронної історії хвороби стало легше порушити правила. Проте відстежувати порушення також стало легше — комп’ютер документує кожного користувача. HIPAA регламентує, чиїми історіями хвороби може користуватися працівник. Для прикладу, якщо ви знаєте, що у вас лікується відома особа, ви не маєте права передивлятися її медичну документацію, а тим більше, ділитися нею з іншими — вас моментально відстежать та покарають.

В той час, коли ви можете передивлятися власну історію хвороби та документацію своїх неповнолітніх дітей, для доступу до файлів своєї дружини ви мусити мати її дозвіл. Файли дітей, що стосуються психічного здоров’я, наркотичної залежності, вагітності та лікування вінерологічних захворювань не будуть доступні батькам.

Перед прийомом на роботу ви завжди маєте пройти курси з HIPAA та отримати сертифікат. Прикладом таких курсів може бути цей онлайновий ресурс. Роз’яснення не обмежується лише медичними працівниками, а стосується також і пацієнтів. Кожен з них отримує інформацію стосовно правил конфіденційності при оформленні в новій медичній практиці. Згода пацієнта потрібна кожного разу, коли медична документація надсилається між медичними офісами.

Звичайно, до цих жорстких правил також є виключення: дозволяється використовувати приватну інформацію для фінансового аналізу, планування роботи лікарні та, за певних умов, наукових досліджень.

Офіційні роз’яснення з цього питання можна отримати на відповідному державному сайті.

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.