Робочий тиждень американського хірурга

Організація роботи американських лікарів має декілька суттєвих відмінностей від української медицини. Спробую описати типовий робочий тиждень хірурга у США.

Open pages of a calendar with date numbers visible 

Звичайно, кожен хірург хоче проводити найбільше часу в операційній. Вона є його рідним середовищем, там він може проявити свої найкращі здібності, саме вона приносить найбільший прибуток. Втім, навіть якщо життя обертається навколо операційної, інші компоненти діяльності покликані забезпечити можливість оперувати. Вони включають:

– клініку;
– чергування;
– розбудову практики.

Клінікою (або офісом) у Сполучених Штатах називається амбулаторний прийом. Як я розповідав у попередньому дописі, кожен американський лікар веде його особисто, не покладаючися на “хірурга поліклініки”. Важливість клініки важко переоцінити: там ви зустрічаєте нових пацієнтів та розробляєте лікувальний план, там спостерігаєте за їхнім прогресом та результатами втручань. Кількість днів у офісі порівняно з операційною залежить від кількості втручань: якщо ви в змозі заповнити три операційних дні (у різних спеціальностях це може бути від двох до шости втручань на день), то можете дозволити собі проводити там лише два дні на тиждень.

Чергуваня є іншою важливою складовою роботи лікаря. Так само, як і в Україні, вони включають консультації в лікарні та у приймальному відділенні (Emergency Department). Вони відіграють важливу роль у розбудові практики, дозволяючи отримувати нових пацієнтів, не докладаючи особливих зусиль. Це є особливо цінним для молодих хірургів без зв’язків у медичному середовищі.

Розбудова практики
Під час навчання в резидентурі та клінічній ординатурі я не часто замислювався, яким чином нові пацієнти потрапляють на прийом. Тепер, сидячи у своєму власному офісі, постійно думаю, де їх знайти. Немає візитів у клініку  — немає операцій. За відсутності чергувань залишаються два джерела — направлення від інших лікарів та самостійні звернення пацієнтів. Звичайно, цей аспект діяльності є особливо важливим для молодих хірургів, проте вимагає певних зусиль на будь-якому етапі кар’єри. Тож, декілька годин на тиждень доводиться присвячувати візитам в інші офіси для встановлення контактів з колегами.

Таким є приблизний розклад хірурга на тиждень. Якщо ви працюєте в академічному центрі, до цього ще додається час на науку, який звичайно забирає один день на тиждень.

Стосовно мого графіку, на початковому етапі своєї кар’єри я можу наповнити лише один операційний день. Чергувань я не маю, тому мушу більше часу проводити, налагоджуючи зв’язки з іншими лікарями. Моєю (цілком реальною) метою є десять-дванадцять операцій на тиждень, що вимагатимуть трьох операційних днів та двох — в офісі.

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.