Благодійна діяльність – як вона фінансується у США?

Протягом останніх місяців українці змогли оцінити важливість благодійної діяльності. Також стало зрозуміло, що волонтерський рух не може існувати без матеріальної допомоги. Поділюся своїми спостереженнями за фінансуванням американського благодійництва.

nonprofit organization internet  domain

Скажімо, ви вирішили організувати допомогу дитячим притулкам або перекласти важливу книгу іноземною мовою, або організувати групу лікарів та поїхати з медичною місією у країну третього світу, або збираєте одяг для добровольців. Окрім організаційних моментів одним з перших постане фінансове питання. Враховуючи важливість ситуації в країні, ми всі разом вирішили поки що не замислюватися, яким чином мають регулюватися ці фінансові потоки. Проте, війна закінчиться, а волонтерський рух все одно відіграватиме важливу роль в громадянському суспільстві й тому потребуватиме кращого регулювання.

Так, сплачувати за свої ініціативи можна і з власної кишені, проте у цього є декілька недоліків:
– не всі мають великі фінансові ресурси, але бути волонтером хоче будь-хто, незалежно від статку;
– ресурси від багатьох людей у будь-якому разі є значно більшими, ніж однієї, навіть заможньої, особи;
– навіть якщо ви маєте достатньо грошей, сплачувати їх з кишені означає, що ви втрачаєте на податках – тобто ви сплачуєте державі двічі: податками та самою благодійницькою діяльністю. До того ж, гроші, які були сплачені у вигляді податків, можна було б спрямувати на додаткове фанансування вашої програми;
– збір коштів на власний рахунок є дуже обмеженим. Якщо ви це робите, то маєте сплачувати з переказів податки — вони не вважаються пожертвами. Довести, що гроші з рахунку ідуть саме на благодійництво просто неможливо, тому зрозуміло, що держава на них дивиться, як на ваш власний прибуток і абсолютно законно хоче обкласти їх податком.

Вирішити цю ділему і покликані неприбуткові організації. Вони надають якнайменше три великі переваги:
– дозволяють на законних підставах збирати кошти для певної благодійницької місії від багатьох людей;
– пожертви можуть збиратися, використовуючи всі можливі сучасні інструменти: PayPal, грошові перекази, СМС-кампанії, сайти для збору коштів, такі як kickstarter.com;
– пожертви не обкладаються податками.

Зверніть увагу, що Білл Ґейтц не витрачає гроші просто зі своєго банківського рахунку. Натомість, він переказує їх Фонду свого імені, і саме ці кошти ідуть на величезну кількість його благодійних програм у всьому світі.

Відкрити неприбуткову організацію коштує декілька сотень доларів, якщо використовувати допомогу юриста, або близька 50 доларів, якщо робити це самому. Оформлення документів забирає декілька місяців, проте потім ви можете розпочати свою власну подорож на порятунок світу.

Питання від мене:
Друзі, я буду дуже вдячним, якщо ви поділитеся своїми спостереженнями та досвідом з організації неприбуткових організацій в Україні. Хотілося б почути не лише про проблеми, а і про можливі шляхи їхнього вирішення: які закони необхідні для того, аби допомогти та сприяти розвитку волонтерського руху в Україні?

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.