Джерела професійної інформації американських лікарів

Доказова медицина є мантрою серед сучасних американських лікарів. Враховуючи швидкість, з якою накопичуються знання та змінюються клінічні рекомендації, доктор мусить виробити систему для відстеження цієї інформації.

Тож, які джерела використовують американці?

smiling female doctor or nurse with tablet pc

 

Американська медична наука поставлена на такий потік, що встежити за оновленнями інформації іноді стає проблематично. У цьому на допомогу лікарю приходять старі та нові технології. Які основні інструменти використовують американці для знаходження інформації? Я спробую систематизувати їх за наступними категоріями:
– книги
– журнали
– навчальні курси
– ресурси в інтернеті
– портативні пристрої

Книги
Їхньою перевагою є те, що вся інформація подається в систематизованому вигляді. В той же час, книги звичайно не проходять через допитливе рецензування подібно до журнальних статей. Плюс, вони не завжди встигають за змінами в лікувальних рекомендаціях. На додачу до цього, вони є дуже коштовними. Не зважаючи на це, звичайно книги посідають своє важливе місце в післядипломній підготовці лікаря.

Журнали
Безперечно, вони є золотим стандартом представлення та здобуття інформації. На відміну від книг, журнали завжди є рецензованими. Час від отримання результатів досліджень та публікацією скорочується до року-двох. Найбільшою проблемою з журналами є те, що через їхню велику кількість буває складно стежити за оновленнями. Частково ця проблема вирішується оглядовими статтями. В деяких спеціальностях існують цілі журнали, відведені виключно на оглядові статті. Як приклад: JAAOS в ортопедії та Neurosurgical Focus в нейрохіругрії. Журнали звичайно мають доступ до всі своїх архівів в інтернеті, але про це – нижче.

Навчальні курси
Існує величезна кількість курсів. Деякі організовані професійними організаціями, інші – відомими медичними центрами. Найбільша ж кількість організується та фінансується індустрією – виробниками медичних імплантів. Інформацію про подібні можливості лікарі отримують від представників компаній, що працюють з ними, або на їхніх веб сайтах. Ось приклад подібного календаря від відомого виробника ортопедичних імплантатів.

Інтернет
Всі попередні ресурси дублюються у всесвітній мережі. Паперові книжки часто матимуть електронний формат. Більшість журналів зберігатиме електронні архіви; деякі сягатимуть двадцятих років минулого століття. На додачу до цього великі журнали випускають аудіо версію своїх вибраних статей. Ось приклад подкасту від JBJS – відомого ортопедичного журналу.

Все більш популярним стає формат живого вебінару, записаних лекцій, відео операцій. Більшість з них є безплатними. Ось один з найкращих прикладів такої практики: сайт VuMedi.com.

Найбільшою проблемою в інтернеті є неупорядкованість великої кількості знань. Найкращим вирішенням цієї проблеми є PubMed — проект, що фінасується американським урядом. Напевно, більшість читачів знає про нього. PubMed – це безкоштовна пошукова система бази наукових статей MedLine. Вона є найбазовішим ресурсом в роботі будь-якого американського лікаря. Він є настільки важливим, що я мушу розповісти про нього в окремому дописі. Тут скажу лише одне: якщо ви його ще не спробували — користування пабмедом є абсолютно критичним. Тут ви можете подивитися мій скрінкаст з користування ПабМедом. 

Далі – більше. PubMed також не позбавлений певних проблем. ВІн містить таку кількість інформації, в якій інколи дуже складно розібратися. Дослідження мають різну якість та їхні результати інколи суперечать одне одному. Інформація в пабмеді не є систематизованою. Це означає, що отримати найкращу відповідь буває складно. З цієї причини останнім трендом в американській медицині є формулювання систематизованих рекомендацій з діагностики та лікування, так званих Clinical Practice Guidelines. Їхньою розробкою звичайно займаються професійні організації. В моєму випадку з ортопедією – це AAOS (American Academy of Orthopaedic Surgeons). Рекомендації звичайно можна знайти на сайтах цих організацій, але вони також дуже зручно зібрані на одному сайті, що також фінансується урядом: guidelines.gov.

На завершення, іншим джерелом огляду останніх досліджень є The Cochrane Collaboration – неприбуткова організація, що проводить систематичний огляд медичних досліджень. Їхні звіти можна знайти на сайті cochrane.org.

Цікавою особливістю Cochrane є те, що вони роблять публікації не лише для медичних професіоналів, а і для загальної громадськості. В їхній онлайновій бібліотеці, The Cochrane Library, можна знайти результати досліджень від лікування інфаркту до ефективності китайської традиційної медицини та ролі вакцинації в розвитку аутизму. Бібліотека направлена на загальну громадскість та відрізняється від їхнього суто професійного сайту. Обов’язково радьте її своїм пацієнтам.

Портативні пристрої
Насамкінець, торкнуся смартфонів та планшетників, але не зупинятимуся на цьому дуже довго. Просто скажу, що існує величезна кількість програм за різними спеціальностями. Програма, якою я особисто користуюся найчастіше – MedScape (посилання – на їхній офіційний веб сайт). Вона має базу даних ліків та інформацію по захворюванням. Я використовую багато інших програм на айфоні, але про те – іншим разом.

Якщо вам подобаються мої матеріали, прошу вас підписатися на розсилку цього блогу (у верхньому правому кутку на цій сторінці).

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.