Вебінар “Кар’єра в медицині: досвід українського лікаря в США”

Дивіться запис мого вебінару для українських студентів-медиків та молодих лікарів. В ньому я розповідаю історію своєї кар’єри та ділюся поглядом на встановлення та досягнення цілей в медичній практиці. У дописі під відео я відповідаю на запитання учасників та даю посилання на ресурси з презентації та на всі слайди.

По-перше, дякую за організацію вебінару Іванці Небор та платформі INgenius.

Посилання на презентацію (всі слайди у гарній якості).

Посилання на ресурси з мого блогу:

Посилання на ресурси в інтернеті:

Відповіді на запитання:

На скільки легко (не враховуючи мову) трансформувати знання, отримані після української медичної освіти для роботи у США?

Мені було зовсім не легко. Складності виникали на кожному шляху: починаючи з назв ліків та інструментів, продовжуючи незвичними стосунками та очікуваннями старших резидентів, до цілком іншої організації медичної допомоги та медичної освіти.

На скільки вагомим та показовим є наш диплом лікаря у штатах?

Не дуже показовим. Хоча, гарні успіхи у навчанні в Україні є показником здібностей та працелюбності людини.

Які на Вашу думку найбільші проблеми в українській медицині?

Стара система медичної підготовки та неврегульованість фінансових відносин.

Почему в итоге выбор упал на Техас?

Техас є дуже популярним штатом для медичних прцівників через хорошу економічну ситуацію та кращий юридичний захист лікарів порівняно з іншими штатами. В моємо випадку було декілька факторів: можливість отримати робочу візу, приватна практика, наявність старшого колеги в практиці, місто середнього розміру та наявність в ньому університету. Роботу я знайшов через медичного рекрутера.

Як довго він планує працювати у США?

Якнайменше десять років. Я все ще молодий хірург. Мені потрібно напрацювати хірургічний досвід. Плюс, треба накопичити фінансові ресурси. 

Чи можете Ви порівняти США та ЄС з точки зору працевлаштування вітчизняного лікаря?

Система працевлаштування є значно більш зрозумілою та нічим не відрізняється для американських студентів та іноземців. В Британії, наприклад, іноземці мусять складати окремий іспит на підтвердження диплома. Про інші країни Європи я не знаю.

Головні плюси і мінуси страхової медицини, якщо такі наявні.

Плюси – у можливості лікувати пацієнтів з використанням сучасних технологій. Мінуси… Якщо говорити про американську систему з багатьма приватними страховими компаніями, то це високі ціни на страховку та інколи палки в колеса від деяких страхових компаній. Я про це в минулому писав на блозі: Темний бік медичного страхування у США. Інший допис на тему страхування: Obamacare. Про медичну реформу в США.

Чи має значення рейтинг вузу, який студент закінчує в Україні для працевлаштування у США?

Ні, не має.

Чи можливо нострифікувати український диплом в США, чи потрібно починати навчання з нуля! Що потрібно для підтвердження диплому?

Якщо ви маєте на увазі “підтвердження диплома”, то воно не потрібне. Якщо ваш медичний ВНЗ є у списку FAIMER World Directory of Medical Schools, диплом вважатимуть дійсним. Але для роботи лікарем в США потрібна ліцензія, для отримання якої все одно доведеться пройти або резидентуру, або клінічну ординатуру (clinical fellowship).

Що було причино міграції? Якщо є вибір, чому саме США?

Те, що я не бачив для себе перспектив професійного зростання в українській медицині. Я про це докладно написав тут: Що змусило мене шукати додаткової медичної підготовки за кордоном та чому я обрав США.

Скільки операцій Ви виконуєте на тиждень?

Зараз роблю три-чотири операції на тиждень. Працюю над тим, аби збільшити до п’яти-шести. Маю два операційних дні, три – у клініці. Можете почитати про мій робочий тиждень ось за цим посиланням: Робочий тиждень американського хірурга.

Чи задоволені Ви роботою у США? Які недоліки?

Так, американська медицина дає лікарям можливості для самовдосконалення та досягнення цілей. Недоліки для мене – батьки та друзі живуть за океаном. У цьому дописі я коротко розповідаю про три важливі фактори: фінансове питання, стосунки з керівництвом та ставлення до лікарів з боку суспільства.

Чи можлива кар’єра в США для українців? Чи реально стати хірургом у США? Скількох Ви знаєте особисто?

Так, реально. Знаю багатьох іноземців, що працюють у різних хірургічних спеціальностях. У мої резидентурі в Хопкінсі в моєму класі троє з шістьох резидентів були іноземцями. 

Є сенс виїжджати лікарем вузької спеціалізації, чи доцільніше отримати спеціалізацію вже у країні?

Якщо ви кажете про США, то спеціальність доведеться отримувати тут. Але за вашою спеціальністю можливо працювати в інших країнах.

Фахівці якої галузі медицини мають попит в Сполучених Штатах?

У багатьої місцевостях не вистачає лікарів загальної практики (сімейних лікарів). Ось тут я писав про це: Село і люди. Або чому американські лікарі їдуть працювати у віддалені реґіони.

Как правильно расставить приоритеты в медицине?

1. Етичність;
2. Професіоналізм та стале самовдосконалення;
3. Фінансовий успіх.

Стоит набираться опыта здесь и ехать или чем моложе тем лучше?

Залежить від ваших цілей. Якщо ви хочете пройти резидентуру в Штатах, то попередній досвід може навіть зашкодити. 

How he stuided for step 1 effciently? Як правильно готуватись до USMLE? 

Дивіться мою розповідь тут.

Як ви готувалися до здачі іспитів за кордоном?

Вчився паралельно з роботою в лабораторії. 

Скільки років знадобилось щоб стати саме лікарем в США?

Разом – вісім років. Іспити та вступ до резидентури – два роки, резидентура – п’ять років, феллоушип – рік.

Як життя в Америці відрізняється від нашого?

Життя поза медициною відрізняється у багатьох вимірах. Декілька найпомітніших прикладів: вищий рівень професіоналізму у всьому, відповідальність людей за власну долю, добріші стосунки між людьми при повазі до власного простору іншої людини. Якщо казати двома словами про медицину, то ось, як я відповід на це питання другу: Американська медицина очима українського лікаря.

Скільки часу потрібно для підтвердження диплому стоматолога в Штатах?

Деталей я не знаю, але наскільки мені відомо, для роботи стоматологом треба повністю проходити навчання, починаючи зі стоматологічної школи. Пошукайте у гуглі: how to become a dentist in the USA for a foreigner

Якщо лікар України не підтвердив вишу освіту в США, він може претентувати на роботу медсестрою? Чи все одно йому треба вчитися на медсестру?

На медсестру треба вчитися окремо.

Яким чином можливо стати урологом в США? Спочатку general surgery residency чи якось інакше?

Існує окрема резидентура з урології. Підготовка з загальної хірургії не потрібна.

Чи не запізно (мені 34 роки) претендувати на хірургічну/урологічну резидентуру? Чи є доцільність намагатися здавати іспити Step1-3, якщо я олдград випуску 2004?

Можливість поступити в резидентуру є, але що далі від випуску, то складніше. Я зустрічав в резидентурі людей після сорока.

Чи є безкоштовні observership і т.п. програми для отримання хороших рекомендаційних листів?

Не знайомий з такими, але раджу пошукати в інтернеті. Персональні контакти можуть допомогти.

Як можно здобути стажування за кордоном?

Якщо ви лікар, то подивіться на сайтах професійних організацій. Якщо студент – подивіться за цим посиланням.

Який відсоток лікарів-мігрантів успішно роблять кар’єру в американській медицині? Чи вдається це всім бажаючим?

Про відсоток не знаю, але вдається не всім.

Чи є нині альтернативні способи здобування освіти в медичній школі Америки не так дорого?

Так, існують повністю безкоштовні медичні школи. Наприклад, в Клівленд Клініці. Але потрапити туди дуже складно. 

Чи вбачаєте Ви виїзд на роботу лікарем у США необхідним для того, щоб стати успішним?

Ні, не вбачаю. Впевнений, що можна бути успішним будь-де. Найкраще – дома, у своїй країні. 

Чи відрізняється травматологічна служба в США від такої в Україні?

Для початку: американських ортопедів не називають травматологами. Звичайно травматологами називають загальних хірургів. В ортопедії травматологія існує, як окрема суб-спеціальність. З неї є окрема клінічна ординатура. Загальні ортопеди можуть лікувати більшість переломів: Коліса, гомілку, шийку стегна. Травматологи звичайно займаються більш тяжкими переломами: тазу, плато великогомілкової кістки, пілон, лікоть. Переломи кисті звичайно йдуть до хірургів кисті. Проксимальна плечова кістка – до хірургів плеча. 

Чи буваєте ви в Дніпрі?

Останнього разу був п’ять років тому. Дуже скучив. Сподіваюся, що приїдемо наступного року.

Чи планує він повернутися на Україну? Його відношення до стану медицини в України зараз, перспективи розвитку! По мнению спикера, чего стоит ожидать от нынешней реформы здравоохранения в Украине.

Так, хочу повернутися. Як казав вище, не раніше, ніж через десять років практики. За станом української медицини стежу дуже уважно. Сподіваюся, що нова команда в міністерстві змінить ситуацію на краще.

Як при всіх реаліях української бюрократичної системи йому вдалось виїхати працювати в Штати?

Навіть після складання всіх іспитів, для початку резидентури потрібно отримати лист з Міністерства охорони здоров’я України. Дуже складна та неврегульована процедура, про яку я писав раніше на блозі: “Чи варто Україні відпускати лікарів за кордон? Про лист з міністерства охорони здоров’я.” Сподіваюся, що з новим міністром ситуація покращиться.

На якому рівні була ваша мова, коли ви їхали туди?

Я думав, що на непоганому. Помилявся. Почитайти про мої враження ось тут: Про англійську.

Коли варто вирішитись із спеціалізацією?

Що раніше, то краще. Я визначився на другому курсі. Не проблема, якщо змінете плани пізніше, але починайте ходити на чергування на ранніх курсах. 

Яким студентом бути: вчити все чи тільки те,що подобається?

Вчіть все. Студенту складно відокремити те, що потрібно, а що – ні. Навіть якщо у майбутньому якісь знання не знадобляться напряму, вони все одно дозволять створити якісь логічні зв’язки.

Що саме лектор досліджував у клініці Мейо?

Біологічні основи контрактури ліктьового суглоба. Ось посилання на статтю

Чим ви ще цікавитесь, окрім медицини?

Любимо подорожувати родиною. Почав грати на піаніно. Займаюся спортом, бігаю. Багато часу йде на українські проекти. Є членом Ради директорів Американсько-української медичної фундації

Які переваги надає USMLE в Європі?

Жодних.

Do you know some good opportunities where one can get a clinical elective or observership?

Ні, не знаю.

How “fresh” should be letters of recommendation when submitting the final package of documents? Is it ok to submit very good LoR that is written, for example, 2 years ago?

Formally, there is no difference how old a LOR is. You did a good job at the previous place and received strong recommendations; that’s all that matters. In reality, people who decide if you become their resident, look at several factors. Not all LORs are made the same. Some are considered stronger that others. Anyway, sometimes you just need to meet formalities. Don’t feel too bad about an old LOR.

Не считает ли лектор, что врачи в Америки являются заложниками протоколов лечения, и в свою очередь фармацевтических компаний?

Окремі обмеження існують, але їх можна обминути. Протоколи не є статутом, як в армії. Вони не є кухонною книгою. Швидше – рекомендаціями з лікування. Плюс, обмеження накладаються не фармацевтичними компаніями, а страховими. Медициною не можливо керувати лише за протоколами. Хоча, методів, що протирічать науковим даним, позбавляються дуже швидко. 

Насколько оправданным в медицине Америки является соотношение качество услуги/цена?

Так, співвідношення не завжди є виправданим. Багато речей можна робити дешевше. Проте ринкові відносини, що встановилися в американській медицині, дозволяють їй бути найтехнологічнішою в світі. 

Чем бы автор мог бы обьяснить настолько массовое назначение антидепрессивных препаратов?

По-перше, це свідчить про обізнаність лікарів з впливом психологічного стану людини на рівень здоров’я. По-друге, про те, що призначити пігулку значно легше, ніж відіслати пацієнта на психотерапію.

Як потрапити на програму PhD?

Я не маю у цьому досвіду, хоча розглядав можливість PhD, як етапу на шляху в американську медицину. Пошукайте в гуглі: How to get to a PhD program in the USA. Треба буде скласти тести GRE (Graduate Record Examination) та TOEFL.

Як організовані наукові дослідження в США?

Ось, я писав про це раніше: “Особливості наукового процесу в США“.

Чи були знайомі в Америці, до переїзду.

Так, познайомився з діаспорянами під час стажування в Рочестері на шостому курсі. Досі підтримуємо зв’язки. 

Як склав степи, на які бали.

Перший степ був 99/242. Далі – трохи нижчі бали, але прохідні. 

Відношення до наших лікарів в Америці, графік роботи резидента в Америці.

Про графік роботи боляче навіть переказувати. Почитайте про типовий день роботи резидента-ортопеда. Відношення в резидентурі можуть бути різними. Дуже багато приємних людей. Але графік роботи настільки насичений, що часто люди працюють на нервах. Не всі витримують. Але причина тут не в тому, хто є звідки, а в персональних якостях людини. В резидентурах працюють люди зі всього світу. 

Чи реальне застосування системи медичного страхування в Україні?

Думаю, що без медичного страхування жодні зміни в українській медичній системі не можливі. Фінансування – це кров системи охорони здоров’я. Втім, як і будь-якої іншої системи.

В чому полягає секрет Вашого успіху?

Секрет будь-якого успіху полягає у правильному встановленні цілей та наполеглевій праці. Саме тому в кінці вебінару я порадив не медичні книги, а курси з персонального розвитку. 

Після навчання в українському вузі знання яких предметів виявилися недостатньо грунтовними? (якщо такі були)

Базові дисципліни, такі як анатомія, фізіологія, гістологія (досі з теплом згадую підручник Луцика) викладалися добре, щоча їх можна покращити більшим наголосом на клінічне застосування. Клінічні дисципліни в Україні потребують радикального перегляду методів викладання з особливою увагою до практичних навичок та спілкування з реальними пацієнтами. 

Назвіть кілька найважчих моментів чи перешкод, які довелося подолати на шляху до становлення лікарем в США.

Перешкоди виникають на кожному кроці. Але є сенс називати лише ті, що залежать не від нас. Отримання листа з Міністерства охорони здоров’я – одна з найболючіших тем. Опис проблеми та мої пропозиції з вирішення – у цьому дописі

Коли ви навчались у ВНЗ, то займались ще громадською діяльністю чи художньою? Чи тільки старанно вчилися і все.

Був старостою потоку. Не за власним бажанням, але це був непоганий досвід. Багато часу провів на кафедрі ортопедії-травматології та на чергуваннях. Ще з друзями вантажили ліс на сушці, аби трохи заробити.

Ви з червоним дипломом закінчили ВНЗ?

Ні. Із звичайним синім. 

Чи не пожалів, що виїхав у США?

Не пожалів жодного разу.

Чи не хочете працювати в Україні?

Хочу. 

Які посібники з ортопедії та травматології є базовими в США?

З різних суб-спеціальностей є різні підручники. Подивіться той сайт, що я радив в лекції, OrthoBullets.com. Там є посилання на книги, крім всього іншого.

Чи зустрічали ви программи стажування лікарів з досвідом роботи в США?

Знаю, що з ортопедії є. Подивіться на сайті професійної організації з вашої спеціальності або просто пошукайте в Гуглі.

Що потрібно українському лікарю для того, щоб наблизитись до рівня американського?

Повторюся:
1. Етичність;
2. Професіоналізм та стале самовдосконалення;
3. Фінансовий успіх.

Чи вірить Сергій в майбутнє української медицини?

Так, вірю. Інакше бути не може. Але само собою воно не станеться. Це майбутнє залежить від усіх нас. 

Дякую всім за запитання! Перепрошую, що не встигаю підповісти на всі. Обіцяю, що в майбутньому ми ще матимемо нагоду поспілкуватися. Пишіть мені на е-мейл sergiy.nesterenko@gmail.com.

Наостанок, якщо вам подобаються мої дописи, будь ласка, підписуйтеся на розсилку блогу у правому верхньому кутку.

До зв’язку!

Сергій

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.