5-хвилинне відео: як знайти безкоштовні статті в інтернеті

Минулого разу я розповідав про пошукову систему ПабМед. Сьогодні хочу поговорити про те, як знайти безкоштовні наукові статті в інтернеті. Дивіться відео:

Більшість статей в ПабМеді не мають доступу до безкоштовного повного тексту, а видавництва просять близько 30-40 доларів за штуку. Така ціна є зависокою навіть для американців, тож ніхто тут статей у роздріб не купує. Видавництва виставляють такі високі ціни лише для того, аби заохочувати великі організації, університети, лікарні та професійні організації, купувати доступ до своїх ресурсів оптом.

Дозвольте спочатку розповісти, яким чином американські лікарі та науковці дістають потрібні публікації. Потім я дам рекомендації, як це можна зробити з України.

Фахівці у Штатах звичайно отримують доступ до повних текстів через веб сайти своїх бібліотек або професійних організацій. У відео я наводжу приклад веб сторінки бібліотеки нашого місцевого університету, Texas Tech University. Вона містить строку для пошуку у ПабМеді. Доступ до цієї сторінки мають лише співробітники університету.

Іншим прикладом є доступ до статей через сайти професійних організацій. Для мене це є чи не найголовнішою причиною сплачувати членські внески в організації AOSpine.

Також, звичайно, існує індивідуальна підписка. Єдиним журналом, який я передплачую, є Journal of Bone and Joint Surgery (JBJS) — найвпливовіший журнал з ортопедії.

Звичайно, коли я маю якесь клінічне запитання, я спочатку роблю пошук у ПабМеді, а потім шукаю повний текст через вище наведені ресурси.

Тепер, дозвольте дати декілька рекомендацій, як знайти статті з України. Звичайно, річна підписка на журнал є досить дорогою, так само, як і членство в американських професійних організаціях. Плюс, напевно, наші бібліотеки не надають доступ до міжнародних журналів.

По-перше, я рекомендую поговорити зі своєю бібліотекою та запропонувати їм працювати над отриманням договорів з міжнародними видавництвами. Це можна ініціювати через студентські наукові товариства, через деканат або самотужки. Почати можна з виходу на ось цю програму: Bibliomist. Це — програма розвитку українських бібліотек, що спонсорується американською аґенцією з міжнародного розвитку USAID та фондом Біла Ґейтца. Звичайно, для наших бібліотек це буде чимось схожим на зміну світогляду. Тому без тиску з вашого боку вони не змінюватимуться. Зробіть це заради себе та інших.

Далі, як знайти статті вже сьогодні. Спершу, перевірте посилання на повний текст в ПабМеді. Інколи ви зможете знайти його безкоштовно, навіть якщо він не позначений, як такий. Після цього перевірте Google. Ви будете здивовані, скільки статей можна там знайти. Особливо, коли мова йде про класичні роботи, яким виповнилося декілька років.

Якщо пошук в інтернеті не працює, ви можете написати автору статті з проханням надіслати копію. Окрім отримання файлу це ще може дозволити і встановити контакт. Звичайно авторам буде лестити той факт, що хтось з далекої України цікавиться їхньою роботою. Плюс, розповсюдження статті підвищує їхній індекс цитування та допомагає просуватися по кар’єрі. Але, попереджаю, люди звичайно є дуже зайняті, тому можна просити лише про окремі статті та у надзвичайному випадку. За цим посиланням ви можете знайти приблизний текст такого листа запиту.

І останнє. Якщо всі попередні спроби не спрацювали, можете попросити когось із своїх знайомих, хто працює у західних університетах, чи можуть вони допомогти. Але тут треба залишатися дуже чемним, бо за завантаження великої кількості статей в Штатах можуть виниктути проблеми за порушення авторських прав.

Наостанок, доступ до сучасної наукової інформації є однією з передумов, аби українська медицина стала частиною всесвітньої. Але аби його отримати, самим українцям треба буди проактивними та докладати зусилля.

За цими посиланнями ви можете знайти більше інформації про інші ресурси, якими користуються американські лікарі:

Update: Побачив інформацію наступного дня після опублікування цього відео: “Українські університети, наукові установи отримали доступ до електронних баз наукових даних”. Хто знає, як це втілюється, будь ласка, поділіться у коментарях.

Якщо вам подобаються мої матеріали, будь ласка, підписуйтеся на розсилку, заповнивши форму у правому верхньому кутку.

Orthopaedic Spine Surgeon

Український лікар з Дніпропетровська, який отримав додаткове тренування у Сполучених Штатах і зараз працює спинальним хірургом у приватній практиці в Техасі.

Я залишаю за собою право видаляти коментарі не за темою та образи.